O SAR se u nás píše jen zřídka a když, tak v tom nejhorším světle. Moc dobrého tuto zemi skutečně nepotkalo. Od získání nezávislosti na Francii v roce 1960 patří mezi nejchudší a nejnestabilnější v celé Africe, a to je co říct. Jeden z nejkrutějších afrických diktátorů, plukovník Jean-Bédel Bokassa, se v 70. letech dokonce prohlásil středoafrickým císařem a na vlastní korunovaci utratil třetinu státního rozpočtu.

Poslední rok SAR taky moc nevyšel. O loňských Vánocích se vzbouřila část armády a milic a vládu prezidenta Françoise Bozizého zachránila jen vynucená dohoda s rebely o sdílení moci a jejich reintegraci do pravidelných ozbrojených sil. Ne nadlouho. V březnu vzbouřenci říkající si Séléka (Aliance) usoudili, že vláda dohodu nedodržuje, obsadili hlavní město Bangui a prezident F. Bozizé, sám u moci poté co svrhl předchozí vládu, uprchl do Kamerunu.

Velitel rebelů se prohlásil prezidentem a země se ponořila do absolutní nefunkčnosti a zmatku. Ozbrojení rebelové rabují chudé vesnice, vraždí a znásilňují, vesničané prchají všemi směry a uprostřed tohoto chaosu se beztrestně pohybují vojáci zrůdné Armády Božího odporu Josepha Konyho. Středoafrické formální hospodářství, v podstatě pouze těžba uranu vyváženého do Francie, se má letos propadnout o 35 %. Od podzimu v zemi hrozí hladomor a někteří mluví o genocidě. Vzbouřenci poslední měsíce přestali poslouchat svého někdejšího velitele a různé ozbrojené bandy si dělají, co chtějí. V zemi intervenují francouzské jednotky hlídající letiště v hlavním městě a snaží se část rebelů odzbrojit. Na základě rezoluce OSN byly mnohonásobně posíleny a do SAR dorazily i jednotky okolních afrických zemí.  

Konflikt odráží i nechvalně známé etnické a náboženské různice Afriky. Rebelové ze Séléky pochází téměř všichni z muslimského severu země, navíc posíleni o bojovníky z Čadu, jehož sever je také muslimský. Ač oficiálně nábožensky neutrální, při dobývání měst na převážně křesťanském jihu země vzbouřenci podle svědků vykřikovali Alláh akbar a vyháněli či zabíjeli křesťany. Svržený prezident F. Bozizé, křesťan, údajně ze svého kamerunského exilu finančně podporuje rebely na křesťanském jihu Čadu proti vládě prezidenta Idrisse Débyho, muslima ze severu.

Vzhledem k dostatku zbraní po rozkradení libyjských armádních skladů po svrženém M. Kaddáfím, a vzestupu islamismu od Mali přes Niger a Čad až po Somálsko, oblast Sahelu se zřejmě jen tak nezklidní. Poslední události v Jižním Súdánu toto bohužel jen potvrzují...